Logo
Print this page

Bavyera'da T

Prof Dr. Faruk Sen - Bavyera Almanya’da sert bir göçmen politikası uygulayan, buna karşılık ekonomisi her zaman düzgün giden bir eyalettir. Bavyera dış politikada da Almanya’nın diğer eyaletlerinden ayrılır ve kendi ağırlığını büyük bir ölçüde koyar. Bavyera’da büyük sayıda Türk yaşamaktadır ve Türklerin ağırlıklı olduğu yer Münih’tir. Münih’te Türklerin kurumsallaştırmasına baktığımız zaman eskiden Bayern Münih Türk gücü ciddi bir kurumdu, maalesef iç çekişmelerden dolayı dağıldı. Daha sonra Münih’te kurumsallaşmış bir Türk kurumunu söylemekte güçlük çekiyorum. Bazı restoranlar başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdürürken, çok fazla da el değiştirdiklerini gözlemliyoruz.

 
Türk STK’lar
Tabi Münih’te Türk dernekleri arasında Türk-Alman dostluk cemiyetinin ayrı bir yeri vardır, Cihan Şendan Başkanlığında her yıl başarılı politikacılara ve bireylere ödül veren bu örgütte kendini Bavyera bölgesine kabul ettirmiş olduğunu belirtmenin de yeridir. Türk-Alman dostluk derneği çok uzun süredir ekonomiden politikacılara kadar başarı ödülleri vermektedir.

Türk ve Alman toplumunda öne çıkan kişilere ödül veren bu kurumun Başkanı Cihan Şendan Tavak-Vakfı ve Brandday.net internet gazetesi Almanya’daki en başarılı Türk Sivil Toplum Kuruluşu ödülünü vermiştir. Şendan yaptığı hizmetlerle bunu hakkeden biridir. Bavyera’da Türklerin etkin olduğu diğer kentlerin başında Nürnberg ve Erlangen gelmektedir. Buradaki Türk örgütleri ve bugüne kadar gelmiş olan Başkonsoloslar başarılı bir çizgi göstermişlerdir. Önümüzdeki dönemde de bunların devam edeceğinden yola çıkabiliriz. Ayrıca Münih'in Türk lokallerinde ki gece yaşamı da hala sürmektedir. Her ne kadar son zamanlarda el değiştirseler de aynı konumlarını korumaktadırlar.
 
18. yıldır ARI – Dergisi
Fakat Münih’te Esin Tekige’nin çıkardığı ARI dergisi 18. Yıldır başarılarını sürdürmekte ve bunun yanı sıra bu uğraşların sonunda kendini kabul ettirmiş bulunmaktadır. Bavyera eyaletinin önemli politikacıları dergiye yazı yazarken, Türkiye’nin de etken kişilerin köşe yazıları dergide yer almaktadır. Eğer ARI dergisini elinize alırsanız Münih’te olan bitenleri ve tüm gündemdeki konuları öğrenebilirsiniz.

Esin Tekige 13 yılı aşkın bir süredir buna ilaveten bide haber portaline sahip olmaktadır. Ağırlığı olan, sert, kimi zaman insanlara tepki gösteren, ama buna rağmen okuyucuları tarafından sevilen bir kişidir. ARI dergisini çıkartmak ayrı bir işlemdir. Bende çok uzun zamandır ARI dergisine yazılar yazdım ve Türkiye’ye döndükten sonra belirli bir süre ara verdiğim bu dergide ve portalde yazılarıma devam ediyorum. Bavyera’da ve özellikle Türk vatandaşımızın yoğun olduğu Münih’te iyiki ağırlığını ortaya koymuş, başarılı bir Esin Tekige var.

Bu 18. Yıllık süreç zarfında belki yirmiye kadar dergi bu bölgede yayınlandı ve fazla süreli tutmadı. Bugün baktığınız zaman ARI dergisi yanında Baden-Württemberg’de Yeni Posta, Merhaba ve Kuzey-Ren Vestfalya’da Aktüel dergileri de devamlılıklarını ciddi bir şekilde sürdürmektedir. Arı başta olmak üzere tüm yerel Türk basınının başarılarının devamlı olmasını dilerim.
 
Last modified onSaturday, 06 May 2017 10:07
Template designed by ANDROMEDA