Logo
Print this page

New York'ta Suc Oranlari Dustu Ancak Suca Kar1san ve Vurulanlar Siyahi ve Latin Kokenli

Ali Cinar - 3 Aralik 2012-New York 2000'lerdan önce sokaklarında adam öldürülen New York, bugün ABD'nin en güvenli büyük şehirlerinin başında geliyor. Peki, New York nasıl güvenli halde suanda? Güvenlik sağlanırken, insan hakları ihmal edildi. Polis sert uygulamalarıyla suçlulara göz açtırmazken, vatandaş  olup bitenden pek de şikayetçi değil.  "Yalnız başına yürüyen kadın bir parktan geçmektedir. Takip edildiğini hisseder.dönüp baktığında kimse yoktur; ama ayak seslerini duymaktadır. İkinci kez döndüğünde takipçisinin kim olduğunu göremeden, kalbine bıçağı yer."

Yer belirtmeden anlatılan bu filmin nerede geçmiş olabileceği sorulduğunda, hemen herkesin vereceği cevapların başında " Central Park" gelir herhalde. Zira, aralarında filmin tümü parkta geçen cinayetler, tacizler, kapkaçlar üzerine kurulanlar başta olmak üzere düzinelerce film ya da dizide New York'un göbeğindeki Central Park'ta işlenen cinayetler anlatılır. Sebebi ise çok basit: Bu parkta o filmlerde anlatılanlara rahmet okutacak vahşette birçok cinayet işlenmiş, onlarca kadına saldırılmıştır. New York'ta yaşayıp da orada soyulmayan insan sayısı çok azdır. Doğal bir film platosudur aslında Central Park veya New York sokakları. Harlem'den bahsetmeye ise gerek yok. Yine onlarca filmde, gündüz vızır vızır insanların dolaştığı saatlerde, sokak ortasında cinayet işlenen bir yerdir Harlem.

Yukarıda anlatılanlar sadece film karelerinde kaldı. New York'un tüm sokaklarında bugün  güvenle dolaşılıyor. İstediğiniz saatte metroda seyahat edebiliyor, hatta 20 dolara Harlem turu yapan şirketlerden bilet alıp bir zamanların vahşet kokan sokaklarında 'kültür turu'na çıkabiliyorsunuz. Central Park ise artık romantik aşk filmleri ile komedi dizilerine ev sahipliği yapıyor.

Ancak, hala suc oranlarini etnik gruplara boldugumuz zaman, New York Polis Departmanı (NYPD) tarafından yayınlanan verilere göre şehirde cinayete kurban gidenlerin %89’unu Siyahi ve Latin Amerikalılar oluşturuyor.

New York şehrinde suç aktivitelerine ilişkin olarak yayınlanan istatistiklere göre cinayet zanlılarının ise %86’sını yine azınlık grubu üyeleri olan Siyahi ve Latin Amerikalılar oluşturuyor.

Suç oranlarının azınlıkların yoğun bölgelerde yoğunlaştığına dikkat çeken rapora göre yılın ilk altı ayında ise vurularak öldürülen kurbanların %96’sını Siyahi ve Latinlerden oluştururken, tetiği çekenlerin %98’ini de yine Siyahi ve Latin Amerikalılar oluşturdu.
Yayınlanan istatistiklerin New York şehri sokaklarında yoğunlaştırılan çevirme ve aramalar nedeniyle yoğun eleştiri almaya başlayan New York Polis Departmanı’nı haklı çıkaracak cinsten olduğu şeklinde yorumlara yer verdi. İstatistikleri değerlendiren Eyalet Senatörü Eric Adams (Demokrat – Brooklyn), siyahi ve Latin Amerikalı azınlıkların büyük bir kısmının islerinin olmadigi   ve bunlardan bir kısmının suça yönelmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Last modified onSaturday, 06 May 2017 10:07
Template designed by ANDROMEDA